Studio Saran voor kinderyoga en tieneryoga

Eindexamenstress

Eindexamenstress


Om te beginnen: gezonde spanning is niet verkeerd! Je mag best zenuwachtig zijn. Laat de zenuwen maar komen en wees er niet bang voor.


Maar wat nu als je zenuwen omslaan in regelrechte stress…. HELP!


Hier wat tips hoe om te gaan met je examenstress. En misschien helpt het je zelfs wel de stress te voorkomen.

  • Ga naar tieneryoga

    Hahaha, sorry, die was te gemakkelijk om niet te maken. 


    Maar zonder gekheid, het zou je wel kunnen helpen. 


    Yoga is het moment in de week om meer rust te ervaren, in je kracht te geloven en leren te vertrouwen op je intuïtie. Een moment om weer ruimte te krijgen voor jouw "Eigen Jou"! 


    Veel van de dingen hieronder benoemd kom je ook tegen in een yogales: ontspanning, inspanning, ademhalingsoefeningen, meditatie… en als je met een groepje bent met allemaal eindexamenkandidaten dan is er ook ruimte om de wat praktischere kanten van het voorbereiden/leren te bespreken. 


  • Vind jouw ritme

    24 uur per dag leren is zinloos. Je hersenen nemen op een gegeven moment geen nieuwe kennis meer op. Dus vind jouw leerritme: Ben je een ochtendmens of een avondmens? Voel je je ‘s morgens fris en geniet je van geconcentreerd werken terwijl de zon opkomt? Of kom je pas tegen de avond in je element en studeer je onverstoorbaar in de late uurtjes? Zoek uit wat bij je past en probeer je planning daarop af te stemmen: bekijk moeilijke stukken op de momenten van de dag die je het best liggen. Aanvaard dat je niet continu even geconcentreerd kan zijn.

  • Maak een planning

    Begin op tijd en maak een realistische planning: hoeveel dagen om dat boek nog door te nemen? En vergeet niet om je ontspanning in te plannen in je dagen! Dit is ook een heel belangrijk onderdeel van je voorbereiding op je examens. En het overzicht van een goede planning zal je de broodnodige rust brengen.

    Je hebt de uitkomst soms niet helemaal in de hand en het aller, allerbelangrijkste blijft uiteraard: Bereid je goed voor! Wees kritisch naar jezelf en test jezelf aan de hand van oude tentamens of beschikbaar gestelde proefexamens, maak gebruik van samenvattingen. Er zijn genoeg hulpmiddelen online te vinden om voor jou het leren wat gemakkelijker te maken.


  • Zorg goed voor jezelf

    Zet jezelf op de eerste plaats:

    Wat is NU het allerbelangrijkste? Dat jij je examens haalt!

    Dus laat de wereld met alle drama even voor wat het is en concentreer je op JOU! 

    En misschien vind je dit stom om te horen, maar dat betekent dus ook: even wat minder tijd voor andere mensen, even wat minder tijd voor (social) media, leg je telefoon dus weg…. Echt, na je examen heb je weer alle tijd voor de mensen om je heen, (social) media, om te feesten! 


    Fijne omgeving:

    Zorg voor een fijne leeromgeving. Een schone kamer (OMG! Ieuw, ja dat betekent dat je je kamer zou moeten opruimen….), frisse lucht en licht in je kamer helpt. Voor de liefhebbers: zet een bos bloemen of een plant neer, zorg dat je kamer lekker ruikt. Zorg voor fijne muziek als je het prettig vindt om met muziek aan te leren. En laat je huisgenoten weten dat deur dicht, “niet storen” betekent. Er is niets zo dringend wat niet kan wachten tot jij even uit je kamer komt voor een pauze. (behalve natuurlijk brand en bloed enzo … duh)

    Heb je een thuissituatie waar het lastig is om te leren? Laat dit je mentor (of een andere docent waarbij je je op je gemak voelt) weten! Op school is namelijk ook ruimte om te leren. Of ga op zoek naar een bibliotheek. Misschien is er wel een buurthuis, of een kerk, of een yogastudio ;-D waar ruimte is om rustig te zitten.


    Eet goed:

    Goede voeding voedt je hersenen, want in een stressvolle periode verbruik je meer vitaminen en mineralen. Vul deze daarom voldoende aan. Probeer zoveel mogelijk vers te eten. En kies je voor supplementen? Neem dan zoveel mogelijk de homeopatische supplementen en/of rustgevers.


    Drink water:

    Heb je hoofdpijn of heb je weinig energie? Ga dan eens na of je voldoende water drinkt. Hou je favoriete water bij de hand, of maak lekkere kruidenthee. Wees zuinig en kritisch met cafeïne, alcohol en andere stimulerende middelen. Drink vanaf de middag geen koffie of alcohol. Alcohol verstoort namelijk je diepe slaap, ofwel je remslaap. En die heb je juist nodig om je lichaam en geest te herstellen.


    Slaapritme:

    Het is belangrijk dat je goed slaapt, ga dus de week voor dat je je examen hebt al vroeg op tijd slapen. Bij onvoldoende slaap kunnen je hersenen niet ontspannen en daardoor werken ze minder goed. Er kunnen geen verbanden worden gelegd in je hoofd, en die zijn wel belangrijk om op het tentamen kennis naar boven te halen.


    Ontspan: 

    1) Beweeg! Ga lekker sporten! Ja hoor, want door inspanning kun je heerlijk ontspannen. Vergeet niet om te blijven bewegen tijdens je voorbereidingen. En sport je niet, ga dan even een blokje om. Heb je direct wat frisse buitenlucht te pakken. Of ga lekker dansen in je kamer. Maar zorg voor je beweging!

    2) Neem een warme douche. Een warme douche of warm bad helpt je te ontspannen waardoor je makkelijker in slaap komt.

    3) Wat helemaal een dikke aanrader is: yoga nidra voor het slapen gaan.

    4) Ga mediteren. En nee, dat is niet moeilijk. Zoek een fijne ruimte om dit te doen, zoek een fijne houding (liggen, zitten, wat jij fijn vindt), begin klein met een paar minuten, zet desnoods je wekker. Maak contact met je ademhaling (bijvoorbeeld 4 seconden inademen, 4 seconden vast houden en 7 seconden uitademen), laat spanningen los, laat gedachtes los (en als ze wel boven komen geen stress, laat ze maar weer weggaan met je uitademing). Wat je ook nog zou kunnen doen is een positieve affirmatie, een positieve gedachte aan het begin en aan het eind van je meditatie hardop zeggen.

    5) Dus, positieve affirmaties: Je moet wel realistisch blijven, want positieve affirmaties zijn geen toverspreuken! Gebruik positieve woorden en vermijd het woord NIET. (bijv.: “Ik heb de kracht mijn examenstress los te laten.” “Ik heb vertrouwen in mijzelf.” “Ik voel me goed en weet de antwoorden.” “Alles wat ik nodig heb is in mij aanwezig.” “Wat er ook gebeurt, ik kan alles aan.” “Ik geniet van de uitdagingen in het leven en leer van alles wat er in mijn leven gebeurt.” “Ik heb groot vertrouwen in mijn talenten en mogelijkheden.”)

    6) En vervang het woord “moeten” eens door “willen”. Dus niet: “ik moet leren.” Maar: “ik wil leren”. En bedenk je dan dus ook even waarvoor je dit doet. Want er zijn vast wel baantjes waar je geen opleiding voor hoeft te hebben, dus je MOET niet leren om aan een baan te komen. MAAR is dat dan ook wat jij wilt?? … En heb je nog geen idee “wat je wilt worden als je later groot bent”? Geen probleem, maar je weet vast wel wat voor soort leven je wilt. En je kunt ook vast wel bedenken wat je daarvoor wel wilt doen… 😊.


  • Praat er over

    Praat er over met je vrienden, familie, docent of misschien wel een therapeut. Je zult er verstelt van staan hoeveel mensen je examenstress begrijpen en (misschien) zelf ook last van hebben (gehad). Tref je iemand die zegt geen idee te hebben waarover jij het hebt… prima, fijn voor die persoon. Maar zoek dan gewoon verder naar iemand die er wel open met je over wil/kan praten. 

  • Relativeer

    Leg de lat niet te hoog!

    Wees vooral realistisch. Inventariseer wat nog de haalbare mogelijkheden zijn en focus daarop door dit extra aandacht te geven. En dit optimaal te benutten. Want wees eerlijk: als je nu nog een 9 moet halen om een voldoende te staan op je eindcijfer en/of überhaupt te slagen… hoe realistisch is dit? Als dit niet realistisch is, waarom zou je er dan over stressen? Maar als dit wel realistisch is … (O, dan heb ik zoveel vragen aan jou… Waarom? Hoe dan? Wat is er gebeurd het afgelopen schooljaar dat je nu nog zo’n hoog cijfer moet halen? … Serieus?)  

    School is zeker niet onbelangrijk, maar niet het belangrijkste in je leven. Daarom:

    “Houd je doel vast en laat het resultaat los!”


  • Voorbereiden

    Pak de avond van tevoren je tas al in. Maak desnoods een checklist met wat je mee moet hebben. Zo vergeet je echt niets en ga je een stuk rustiger naar school.

  • Vraag hulp

    Vind je het allemaal nog steeds lastig en moeilijk? Vraag dan om hulp!!

    Waarom zou je niet iemand vragen je te helpen een planning te maken? Of iemand die je kan overhoren? Of iemand die je toch nog eens dat lastige onderwerp uit kan leggen? 

    Wees nooit bang om hulp te vragen!



En speciaal voor jou, hieronder een leuke deurhanger 😊.


Zet ‘m op! Je kunt dit. Ik heb vertrouwen in je.


Share by: